1. While seeking admission, should we give preference to course or college?

Ans: If you have a very clear preference for a subject/discipline, choose discipline over college. However, in case you are still exploring your interests and if you want to pursue other interests besides studies, choose a college on the basis of the opportunities and the environment they offer.

2. Are B.A. Programme and B.A. Honours different?

Ans: Yes, these courses are different. B.A. Programme is a more general course where a set of disciplines/subjects are studied with an equal weightage. It does not lead to specialization in a particular subject. On the other hand, B.A. Honours is a course which focuses on one discipline/ subject only. A student enrolled for a B. A. Honours in a discipline studies 18 papers (14 core papers + 4 optional papers) of that particular discipline over 3 years.

3. How do we select subjects in B.A. Programme?

Ans: There would be a combination of subjects which are offered by each college. You have to choose from those combinations and study them for the next three years. Please refer to the prospectus for the combinations being offered, and the criteria to qualify for a combination.

4. Can I study a subject in college that I have not studied in Class XI-XII?

Ans: Please check University guidelines for specific details. In general, you must have studied Science to be admitted into a B.Sc. course. Other than that, a stream change is permitted. In 2019 admissions, however, the University penalized stream changes by a deduction of qualifying marks.

5. Can I study B.A. Honours (Economics) without having done mathematics in class XII?

Ans: No, you can not.

6. Is B.A. Honours (Sanskrit) taught in Sanskrit?

Ans: The medium of teaching and learning is Hindi and English. You have a choice to learn and write in either of the languages. The subject is taught bilingually.

7. What is AECC and do B.A. Programme students also need to do these courses?

Ans: AECC is Ability Enhancement Compulsory Course .It is studied by all first-year students. The course has two modules, taught over two semesters. One is a language course. Miranda House currently offers classes in English, Hindi, Sanskrit and Bengali. The other module is a course in Environmental Science. These are both credit courses (i.e., the marks are included in the final grade). So, yes, B.A. Programme students also need to do these courses.

8. Is English compulsory for B. A. Programme?

Ans: Yes, English is a compulsory language course. You have to study two languages as a part of the B. A. Programme: English and one Indian language, in the first and second years (i.e, over two semesters). For example, if you choose English and Hindi, you would be doing one paper each of both the languages in the first two years. In practice this means one language paper per semester. Miranda House also offers other language options in lieu of Hindi, like Sanskrit and Bengali.

9. In the B.A. Programme, what is the difference between MIL Hindi or Hindi as a Discipline?

Ans: Hindi as a language is compulsory for B.A. Programme students. (Please see prospectus for the structure of the B.A. Programme.) Hindi as a Discipline subject is a choice a student may opt for. Hindi as a language is taught only for two semesters whereas Hindi as a Discipline subject is taught for 3 years, in all 6 semesters.

10. What is a Generic Elective?

Ans: This is a subject taken up by the student from a domain other than the one she is specializing in. The student is expected to take one Generic Elective Course paper each in the first four semesters.

11. Is a student allowed to change the GE option every semester ?

Ans: At Miranda House, students are encouraged to follow the following format: to study the same GE for all the four semesters or to study GEs in the 2 + 2 format i.e. 2 GEs from one Department and the next two GEs from another Department.

12. What is the difference between B.Sc. Programme and B.Sc. Honours?

Ans: B.Sc. Programme is a more general course where a set of science disciplines/subjects are studied with an equal weightage. It does not lead to specialization in a particular subject. On the other hand, B.Sc. Honours is a course which focuses on one science discipline/ subject only. A student enrolled for a B. Sc. Honours in a discipline studies 18 papers (14 core papers + 4 optional papers) of that particular discipline in 3 years.

13. What are the subjects taught in BSc Physical Science at Miranda House?

Ans: Three subjects, Physics, Computer Science and Mathematics, each having equal weightage, are taught as a part of this course. The college does not offer the combination Physics, Chemistry and Mathematics in the BSc Physical Science course.

14. Does admission to a particular course in the college ensure a hostel seat?

Ans: Hostel seats are proportionately divided amongst all courses. As the number of out-station students is very large, the allocation of hostel seats is based on merit. Please check College Prospectus (Admissions 2020-21) for exact details.